Zöld szervezetek tiltakoznak a Környezetvédelmi Minisztérium beolvasztása ellen

Nyílt levélben fordultak az országos környezetvédelmi, természetvédelmi szervezetek Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz, hogy utasítson el minden olyan javaslatot, amely a környezetvédelmi tárca megszüntetéséről, illetve a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumba való beolvasztásáról szól.

A Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Védegylet és a WWF Magyarország szerint az a költségmegtakarítás, amit a környezeti tárca felszámolása jelentene, elenyésző ahhoz képest, amekkora kárt okozna a környezet- és természetvédelem háttérbe szorítása. A gazdasági tárcánál a környezetvédelem egyes ipari lobbik áldozatává válna. A civil szervezetek ezért arra kérik a kormányfőt, hogy ne leépítse, hanem erősítse a környezetvédelmi tárcát.

Az aláíró szervezetek szerint a környezetvédelem területén erős szabályozásra és a szabályok betartását kikényszerítő és ellenőrző intézményrendszerre van szükség. Ezzel szemben a környezetvédelem intézményrendszere évek óta folyamatosan gyengül, már egy ideje nem képes ellátni az alapvető környezetvédelmi feladatokat. Lassan nem lesz senki, aki a természeti területeken megelőzze, megakadályozza az illegális fakivágásokat, hulladéklerakást, motorozást és más károkozó tevékenységeket.

A Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Védegylet és a WWF Magyarország egyúttal felhívja a kormányfő figyelmét az Alkotmányra, amely szerint mindenkinek joga van az egészséges környezethez.

Aláírók:
Magyar Természetvédők Szövetsége
Levegő Munkacsoport
WWF Magyarország
Védegylet
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Greenpeace Magyarország

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz írt nyílt levél

Hírfigyelő