A kormány intézkedései szembe mennek a Fejlesztési Tervvel

Nincs összhang az Európai Bizottsághoz benyújtani tervezett Új Magyarország Fejlesztési Terv és a kormány megszorító csomagja között – hívta fel a figyelmet Lukács András a Gazdasági és Szociális Tanács mai ülésén. Kérdéses, hogy a munkabérre rakódó terhek növelése, az állami ellenőrző szervek leépítése, a tömegközlekedést, a vasutat érintő súlyos megszorítások miként egyeztethetők össze a Terv olyan célkitűzéseivel, mint a foglalkoztatás növelése, az államigazgatás korszerűsítése, és a tömegközlekedés, a vasút fejlesztése.

Nincs összhang az Európai Bizottsághoz benyújtani tervezett Új Magyarország Fejlesztési Terv és a kormány megszorító csomagja között – hívta fel a figyelmet Lukács András a Gazdasági és Szociális Tanács mai ülésén. A Levegő Munkacsoport elnöke rámutatott, hogy a kormány mostani intézkedései szöges ellentétben állnak a Tervben megfogalmazott követelményekkel, pedig az EU vonatkozó rendelete szerint szükséges az ezek közötti összhang. Így kérdéses, hogy a munkabérre rakódó terhek növelése, az állami ellenőrző szervek leépítése, a tömegközlekedést, a vasutat érintő súlyos megszorítások miként egyeztethetők össze a Terv olyan célkitűzéseivel, mint a foglalkoztatás növelése, az államigazgatás korszerűsítése, és a tömegközlekedés, a vasút fejlesztése. Lukács András egyúttal rámutatott, hogy van megoldás: a káros, piactorzító támogatások mielőbbi felszámolásával csökkenthetjük az államháztartási hiányt, és egyúttal megfelelhetünk az uniós előírásoknak is. Erre vonatkozóan a Levegő Munkacsoport konkrét javaslatokat juttatott el a kormány részére.

Kapcsolódó anyagok:
Lukács András hozzászólása az „Új Magyarország Fejlesztési Terv” napirendi ponthoz a Gazdasági és Szociális Tanács 2006. szeptember 11-i ülésén
A Levegő Munkacsoport konkrét javaslatai

Hírfigyelő