Mi lesz a Budai Skála helyén?

A Levegő Munkacsoport benyújtotta észrevételeit a Budai Skála telkének beépítési terveiről készült előzetes környezeti vizsgálattal kapcsolatban.

A terv a jelenlegi Budai Skála és a mellette lévő parkoló területén bevásárló- és szórakoztatóközpontot, irodát és lakóházat tartalmaz összesen kilencvenezer négyzetméter szintterületen (az Október 23. utca, Kőrösy József utca, Váli utca és Bercsényi utca által határolt területen). A helyi lakossággal egyeztetett véleményünk szerint a tervezett beépítés túlzott, kevés benne a zöldfelület, a Váli utca és Bercsényi utca lakóházaival szemben elgondolt 5 emeletes épületek pedig jelentősen rontanák a lakások fényviszonyait.

Háromszintes mélygarázs épülne a komplexum alatt, a teherforgalom a Fehérvári útról hajtana ki-be, a piac forgalmával együtt, a személygépkocsik a Bercsényi utcáról közelítenék meg az 1200 férőhelyes mélyparkolót. A szupermarket is a második pinceszinten lenne.

Nem segítene a vonzott forgalom nagyságán, hogy a Bercsényi utca egyharmadát lesüllyesztenék és lefednék, és a felszínen nem lenne átmenő forgalom, csak az ott lakók gépkocsijai használhatnák, a 3-as és 56-os autóbuszokat pedig ráterhelnék a párhuzamos Budafoki útra. A beruházók „sajnálják”, de a hatalmas beruházás egyidőben épülne a 4-es metró Fehérvári úti és Móricz Zsigmond körtéri állomásával.

A Levegő Munkacsoport a tervezett beépítési paraméterek legfeljebb 50 százalékát tartja csak reálisan megvalósíthatónak, a tervezettnél jóval több zöldfelülettel. Szükségesnek tartja továbbá egy mindenre kiterjedő részletes környezeti hatástanulmány elkészítését.

Kapcsolódó anyag:
A Levegő Munkacsoport levele a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi,Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek: A NATURAQUA Kft. vizsgálati anyagának véleményezése

Hírfigyelő