Az igazság napja

Hogy voksoltak a magyar képviselők az Európai Parlament új vegyianyag-politikájának (REACH) szavazásán?

A Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a WWF Magyarország sajtótájékoztatóján üdvözölte, hogy a magyar európai parlamenti képviselők döntő többsége a vegyi anyagok szigorú szabályozására szavazott a múlt héten. Kiemelték: ez üzenet a magyar kormánynak, hogy határozottan képviselje az emberi egészség és a környezet védelmét a vegyi anyag politika további vitájában.

Az Európai Unió már évekkel ezelőtt felismerte, hogy a vegyi anyagok gyártását és felhasználását a jelenleginél sokkal szigorúbban kell szabályozni. Tarthatatlanná vált az állapot, hogy a jelenleg piacon lévő több tízezer vegyi anyag túlnyomó többségéről nem tudjuk, milyen környezeti és egészségügyi kockázatot hordoznak magukban. A jogszabálytervezet, a REACH* sok változáson ment keresztül az utóbbi négy-öt évben, elsősorban a vegyiparnak köszönhetően, amely teljes erőbedobással küzdött azért, hogy a lehető legnagyobb mértékben gyengítse a reformot. A november 17-i európai parlamenti szavazáson ezért nagy kérdés volt, hogy a jogszabály milyen irányt vesz a jövőben. A parlamenti szavazással nem zárul le a jogalkotás. A jogszabály tervezettel közeljövőben a tagállami miniszterekből álló Európai Tanács és tavasszal második olvasatban a Parlament foglalkozik.

A múlt héten elfogadott javaslat szerint sajnos a rendelet hatáskörébe tartozó anyagok nagy részéről bejegyzésük során nem kell közölni az alapvető egészségügyi és környezeti információkat. Így meglehetősen kérdéses, hogy a REACH egy gyenge bejegyzési rendszerrel (amely során eleve ki sem derül, hogy az adott anyag veszélyes vagy sem), megvédi-e az emberi egészséget és a környezetet. Ugyanakkor – örvendetes módon – az Európai Parlament elfogadta a vegyi anyagok fenntartható használatának egyik legfontosabb alapelvét, a helyettesítést. Ez azt jelenti, hogy ha bebizonyosodik egy anyagról, hogy veszélyes az emberekre vagy a környezetre, akkor kötelező helyettesíteni egy biztonságosabb alternatívával, amennyiben az rendelkezésre áll.

„Üdvözöljük, hogy az Európai Parlament a veszélyes vegyi anyagok kiváltására szavazott, szeretnénk viszont, ha a nem esne ki az anyagok mintegy fele a szigorú rendszerből” – összegezte Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport programvezetője.
A szavazáson a 24 magyar képviselőből 17 vett részt. Magyarország büszke lehet arra, hogy egy kivételével az összes képviselője többségében az egészség- és környezetvédő álláspontot támogatta. A frakciókat összehasonlítva a FIDESZ-MDF néppárti magyar frakció szerepelt a legjobban. A civil szervezetek kiemelték az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága magyar tagjainak, Hegyi Gyulának (MSZP) és Olajos Péternek (MDF) igen fontos segítségét a környezet- és egészségvédelmi álláspontok érvényesítésében. A szavazás során a nagyipar rövid távú érdekeit agresszívan képviselő Herczog Edit (MSZP) teljesen elszigetelődött.

„A magyar európai parlamenti képviselők letették a voksukat a vegyi anyagok szigorú szabályozása mellett. Ez üzenet a magyar kormánynak, hogy határozottan érvényesítse a környezetvédelmi és egészségügyi szempontokat a további jogalkotási folyamatban” – hangsúlyozta Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

A Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) és a WWF Magyarország november 11-én közel 12 ezer választópolgár akaratát bizonyító aláírásokat adott át a négy parlamenti párt képviselőinek. „Tapasztalataink alapján az állampolgárok olyan szabályozást akarnak, amely nem enged kiskapukat a veszélyes anyagok további gyártására és felhasználására. Örülünk, hogy európai parlamenti képviselőink meghallgatták a magyar állampolgárok kérését” – jelentette ki Prommer Mátyás, a WWF programvezetője.

Statisztikai adatok szerint Magyarországon körülbelül 150 ezer három- vagy többgyermekes család él. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete nemcsak tagjai érdekeit képviseli, hanem figyelemmel kísér minden, a Föld lakosaira közvetlen vagy közvetett hatással lévő döntést. „Arra kérjük az Európai Tanács illetékes minisztereit, hogy egészségügyi és környezeti szempontból erősítsék a jogszabályt. Ennek hiányában a REACH ugyan lehet, hogy célba ér, azaz több éves szakmai és politikai vita után minden tagország számára kötelező érvényű rendelet lesz belőle, ám eredeti célkitűzéseit, az emberi egészség és a környezet magasabb szintű védelmét nem biztos, hogy teljesíteni fogja” – emelte ki Újszászi Györgyi, a NOE témafelelőse.

* REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals): vegyi anyagok bejegyzése, értékelése és engedélyezése

További felvilágosítás:
Dragos Tibor, Magyar Természetvédők Szövetsége, tel.: 216-7297, 30/912-5587, e-mail: dragi@mtvsz.hu
Prommer Mátyás, WWF Magyarország, tel.: (1) 214-5554/232, 30/268-7829, e-mail: matyas.prommer@wwf.hu
Simon Gergely, Levegő Munkacsoport, tel.: (1) 411-0510, 20/3344-336, e-mail: simong@levego.hu
Újszászi Györgyi, Nagycsaládosok Országos Egyesülete, tel.: 70/314-9556, e-mail: gyorgyi@vedegylet.hu

A sajtóközlemény szövege megtalálható a WWF Magyarország honlapján (www.wwf.hu) a Sajtó / Sajtóközlemények rovatban, a Magyar Természetvédők Szövetsége honlapján (www.mtvsz.hu/sajto), valamint a Levegő Munkacsoport honlapján (www.levego.hu).

Európai parlamenti képviselőink szavazatainak összesítése

Hírfigyelő