Családban marad - Akcióhét sajtóközlemény

Védjük meg a jövő generációt a káros vegyi anyagoktól!

Budapest, 2005. október 19., A Magyar Természetvédők Szövetsége, a Levegő Munkacsoport és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete országos akcióhetet szervez hét városban a környezet- és egészségbarát európai vegyianyag-politikáért. Az Európai Parlament 2005. november közepén fog szavazni a vegyi anyagok új-szabályozásáról (REACH). A hazai civil szervezetek figyelemmel kísérik a magyar képviselők szavazatait, és a szavazás eredményét nyilvánosságra hozzák.

Az Európai Parlament 2005. november közepén fog szavazni az új európai vegyianyag-szabályozásról (REACH). Ez a szavazás döntő fontosságú a jogszabály jövője szempontjából: eldőlhet, hogy a REACH valóban szolgálja-e a kezdetben kitűzött célt, az emberi egészség és a környezet fokozottabb védelmét, vagy csupán egyes iparágaknak ad könnyítést, segítve az ellenőrizetlen vegyi anyagok további terjedését. A rendelet e szavazással még nem nyeri el végeleges formáját (még az Európai Tanácsnak is döntenie kell, róla), ám meghatározza további alakulását.

A Magyar Természetvédők Szövetsége, a Levegő Munkacsoport és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete országos akcióhetén fel kívánja hívni a figyelmet a mindennapi életünkben fellelhető vegyi anyagok jelentette kockázatra. Az akciónapok alapvető célja a lakosság - főleg a családi vásárlásokat leggyakrabban intéző nők - tudatosságának növelése, szemléletmódjuk befolyásolása, hogy változtassanak mindennapi szokásaikon a vegyi anyagok használatát illetően. „Különösen aggasztónak találjuk, hogy a veszélyes vegyi anyagok átjutnak a méhlepényen, így az anya átadja ezeket az ekkor még kifejlett immunrendszerrel nem rendelkező gyermekének. Egyes káros hatások (allergia, asztma, tanulási zavarok, fejlődési rendellenességek) pedig csak évekkel később jelentkeznek.” - jelentette ki Mozsárné Zagyva Gabriella, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének választmányi tagja.

A rendezvények idején a civil szervezetek aláírásokat gyűjtenek egy szigorúbb vegyianyag-politika érdekében, melyet a magyar EP képviselőknek kívánnak átadni. Dragos Tibor, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője szerint erre azért van szükség, mert „közel sem mindegy, hogy milyen jogszabály születik majd. Olyan, ami kizárólag egyes iparágak véleményét veszi figyelembe, háttérbe tolva az egészségügyi és környezetvédelmi, valamint a hosszú távú nemzetgazdasági szempontokat, vagy olyan, ami elsősorban ez utóbbiakat hangsúlyozza oly módon, hogy az ne okozzon gazdasági visszaesést. Éppen ezért figyelemmel kísérjük a magyar képviselők szavazatait, és a szavazás eredményét nyilvánosságra hozzuk.”

Az Európai Parlament a különböző bizottságokban megfogalmazott álláspontokról fog szavazni. Szeptember második hetében két, a környezetvédelem iránt korántsem elkötelezett bizottság, az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság (ITRE), valamint a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság (IMCO) adott a REACH-et minden pontján gyengíteni kívánó álláspontot. A Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság (ENVI) október elején megszületett álláspontja sem tükrözi teljes mértékben a civil szervezetek véleményét, ám azt egy elfogadható kompromisszumos javaslatnak tartjuk.

„Mivel a lakosság által választott Európai Parlamenti képviselők elsődleges felelőssége, hogy egyes ipari körök rövid távú érdekeit vagy a lakosság egészségét védő jogszabály születik, a környezetvédő civil szervezetek felkérik az Európai Parlamenti képviselőket, hogy a REACH novemberi szavazásakor az Európai Parlament ENVI Bizottsága által megfogalmazott javaslatokat támogassák” - mondta a fentiek tükrében Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport programvezetője.

További szakmai felvilágosítás:

Dragos Tibor, programvezető, Magyar Természetvédők Szövetsége, 30/912-5587, dragi@mtvsz.hu

Simon Gergely, programvezető, Levegő Munkacsoport, tel.: 20/3344-336, simong@levego.hu

Információ az akcióval kapcsolatosan: Benedikt Ildikó, kommunikációs munkatárs, Magyar Természetvédők Szövetsége, 30/223-0137, ildi@mtvsz.hu

Az akcióhét további állomásai:

2005. október 20. Veszprém, Kossuth u. 1. szervező: Csalán Egyesület, Hegyi Judit, 70/382-3604

2005. október 24. Miskolc, Erzsébet tér szervező: Ökológiai Intézet, F. Nagy Zsuzsa, 46/382-095, 46/505-077

2005. október 25. Nyíregyháza, Kossuth tér szervező: E-Misszió Egyesület, Kolosi Lívia, 20/243-5308

2005. október 26. Debrecen, Kossuth tér szervező: Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédő Kör, Molnár Attila, 70-337-2917

2005. október 27. Szolnok, Hild tér szervező: Nimfea, Fónagy Éva, 70/562-7147

2005. október 28. Szeged, Széchenyi tér szervező: Csemete, Tóth Mónika, 30/905-5560

Az európai közös civil kampányról bővebb információ: http://chemicalreaction.org.uk, illetve http://www.chemicalreaction.org www.mtvsz.hu/vallalat

Hírfigyelő