Mitől döglik a légy - sajtóanyag a rovarirtószerekről

Idén májusban hírt adtunk arról, hogy Budapest belterületén dichlorvos hatóanyagú szerrel végzik a szúnyogirtást, melynek minősítése „valószínűleg emberi rákkeltő”.

A problémával összefüggésben a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetsége ellenőrizte, hogy a lakosság számára a boltokban árusított rovarirtókban és -riasztókban vajon milyen vegyszereket használnak. Az eredményeket értékelve Simon Gergely, a felmérést koordináló Levegő Munkacsoport programvezetője megállapította: „Sejtésünk sajnos beigazolódott: az engedélyezett szerek között találtunk olyan anyagokat, amelyeket ártalmas egészségügyi hatásaik miatt az egész Európai Unióból kitiltottak a növényvédelemből. Ezeken túl találtunk valószínűleg rákkeltő, illetve hormon- és immunrendszert károsító anyagokat a beltéri használatra árusított szerek között.”

„Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy ezeket a mérgező szereket illatosítsák és ezáltal még fokozottabb használatra serkentsenek” – tette hozzá Pál János, a Levegő Munkacsoport munkatársa.

Fel kell hívni figyelmet arra, hogy részben a reklámok sugallatára rengeteg felesleges rovarirtó szert használunk. Dragos Tibor, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője elmondta: „Létezik számtalan, az emberi egészségre nem, vagy lényegesen kevésbé ártalmas rovarirtó és rovarriasztó szer, ezért elfogadhatatlan az a jelenlegi engedélyezési gyakorlat, mely megengedi a káros vegyi anyagok használatát olyan esetben is, mikor rendelkezésre állnának biztonságos alternatívák.” A környezetvédő szervezetek ezért a hazánkban engedélyezett készítmények sürgős és alapos felülvizsgálatát, valamint egyes szerek engedélyének visszavonását javasolják.

Részletek és a teljes felmérés adatai:
A teljes sajtóanyag
A háttéranyag

Hírfigyelő