Módosító javaslatok az új metrótörvényhez

Módosító javaslatokat juttatott el az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának a Levegő Munkacsoport a 4-es metróról szóló új törvényjavaslattal kapcsolatban.

Szükségesnek tartja, hogy a metróvonal végállomása ne a Kelenföldi pályaudvarnál legyen, hanem érjen el legalább a Budaörsi útig. Ezen az úton bonyolódik le ugyanis a Budapestre érkező napi gépkocsi-forgalom közel harmada. A jelenlegi terveknek súlyos hátránya, hogy a Kelenföldi pályaudvar környékén a Budaörsi úton közlekedők részére az átszállás csak igen körülményesen oldható meg, hosszú gyaloglásra kényszerítve az utazókat. Erősen kifogásolható az is, hogy a jelenlegi tervek szerint az Őrmezői lakótelepen megszűntetnék a sportpályákat, és további zöldterületek kerülnének felszámolásra, a házak közvetlen közelében pedig jelentősen növekedne a személyautó- és buszforgalom. Mindezek ellen széles lakossági tiltakozás van kibontakozóban.
A Levegő Munkacsoport törvényi biztosítékot kér arra is, hogy a beruházás magas költségei következtében nem fog romolni Budapesten a többi tömegközlekedési járat színvonala.

Az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága 2005. június 8-án, szerdán 10 órakor kezdődő ülésén fogja tárgyalni a metrótörvénnyel kapcsolatos módosító javaslatokat.

A Levegő Munkacsoport módosító javaslatai itt olvashatók (pdf)

Hírfigyelő