Szúnyogirtás a II. kerületben – idegmérgek, mutagén és környezetszennyező anyagok lakott területen

Tegnap (május 10-én) és ma este a Fővárosi ÁNTSZ vegyszeres szúnyogirtást végeztetett, illetve végeztet a Budapest II. kerületében. Szúnyogirtó anyagként légi kijuttatással MOSQUITOX 1 ULV FORTE, a földről permetezéssel pedig UNITOX 100 SC márkanevű szereket használnak. E szereket országszerte máshol is alkalmazzák szúnyogirtásra.

Az UNITOX 100 SC diklórfosz hatóanyagot tartalmaz, melyet az IARC (a Egészségügyi Világszervezethez tartozó Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség) állatokon bizonyítottan rákkeltőnek, az EPA (az USA Környezetvédelmi Hivatala pedig emberen lehetséges rákkeltőnek minősített. Az anyagnak ismert a mutagén, azaz génkárosító hatása. Több tudós szerint a szer gyerekkori leukémiát és agytumort okozhat. Dánia mellett például Indonéziában is betiltották. A diklórfoszt gyakran bőrrákot okozó gázolajjal juttatják ki.

A MOSQUITOX 1 ULV FORTE hatóanyaga a piperonil butoxid és a deltametrin. Ez utóbbi vegyület a piretroid vegyületcsaládhoz tartozik. E vegyületek halakra, méhekre, vízi szervezetekre veszélyesek, és az ember egészségét is károsíthatják. A piretroidokat sokan hozták összefüggésbe a nagy balatoni halpusztulásokkal.

A Levegő Munkacsoport – az Európai Unió által is elfogadott elővigyázatosság elvére hivatkozva – követeli, hogy a vegyszeres irtást e vegyszerekel, különösen a diklórfosz-al azonnal állítsák le. Továbbá sürgeti e vegyszer engedélyének haladéktalan visszavonását.

A szúnyogirtásról a REGGEL című napilap tájékoztatta a Levegő Munkacsoportot.

További felvilágosítás: Simon Gergely, programvezető, Levegő Munkacsoport, mobil: +36 20 33 44 336

Hírfigyelő