Módosító javaslatok az adótörvényekhez

A Levegő Munkacsoport a mai napon eljuttatta a Pénzügyminisztériumba és az országgyűlési képviselőkhöz konkrét módosító javaslatait a 2004. évre szóló adótörvény-javaslatokhoz.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a törvényjavaslatok az Alkotmány és más jogszabályok megsértésével kerültek az országgyűlés elé. Egyebek mellett nem készültek el a szükséges hatásvizsgálatok, ami azzal a következménnyel járhat, hogy egyes rendelkezések súlyos károkat idéznek majd elő a társadalomban, a gazdaságban és a környezetben. Nyilvánvalóan elhibázott az egészségbiztosítási járulék felemelése 3-ról 4 százalékra, hiszen a tragikusan alacsony foglalkoztatottsági helyzet a munkabéren lévő terhek csökkentését követeli meg. Szintén hibás a kedvezményes áfa-mérték 12 százalékról 15-re emelése hiszen ez elsősorban a hazai mezőgazdaságot (élelmiszeripart), a kultúrát, a környezetvédelmet és egyes szolgáltatásokat (például az idegenforgalmat) sújtja. Ugyanakkor a cégautók adóját és a regisztrációs adót emelni, a személygépkocsi-használat elszámolását jelentősen szigorítani kell, hiszen az állam jelenleg évente több mint ezer milliárd forinttal támogatja a motorizációt, ami a hatalmas környezetvédelmi károk mellett gazdaságilag is ésszerűtlen, és előbb-utóbb finanszírozhatatlanná válik. Az üzemanyag-turizmus fékezése céljából energiaadót kell kivetni a gépjárművek gyárilag beépített üzemanyagtartályában a nem EU-tagországokból behozott üzemanyagokra. A tömegközlekedésben meg kell tartani a kedvezmények eddigi szintjét, vagyis a diákok és nyugdíjasok részére nyújtott árkiegészítést nem szabad csökkenteni, és folytatni kell az eddigi százalékos árkiegészítést a - jelenleg tervezett - összegszerűen meghatározott árkiegészítés helyett. A lakásépítési támogatásoknál szükséges a környezetvédelmi követelmények és a szociális szempontok fokozottabb érvényesítése, továbbá olyan ingatlanadó megállapítása, amely a zöldterületek beépítése helyett a meglévő lakásállomány felújítására, korszerűsítésére ösztönöz.
A Levegő Munkacsoport módosító javaslatainak elfogadása összességében nem csökkentené az állam bevételeit, ugyanakkor jelentős mértékben növelné a magyar társadalom és gazdaság versenyképességét.
Budapest, 2003. október 20.

A javaslatok teljes szövege itt olvasható

Hírfigyelő